Inom ramen för den nationella och regionala livsmedelsstrategin genomför Agro Örebro ett pilotprojekt kopplat till inriktningen ”lokal och hållbar mat på menyn”. Genom projektet ska vi testa och mäta hur två utvalda restauranger samt restaurangernas gäster tar till sig projektet då en av rätterna på respektive restaurang består av till 100 % lokala råvaror (med undantag av kryddor).
Projektet ska bidra till att stärka Örebro läns matidentitet på lång sikt och ska leda till att fler restauranger i Örebro län vill ta fram maträtter på sina respektive menyer där hela innehållet/alla varor är lokalproducerade och i så stor omfattning som möjligt hållbara.
Projekttid
22 juni till och med 31 augusti 2020
Medverkande i projektet
Svensk falafelsallad
Falafel gjord på gråärta från Jannelundsgård och gulärta från Berga Gård, sallad gjord på ”veckans grönsaker” från 30 Tum Farm, Rörbraket samt Karintorps. Smulad salladsost från Bredsjö, puffade gråärtor, örtolja och Bredsjöhård-dressing med vitlök.
Sallad med Stekt Hjälmargös
Hjälmargös panerad i mjöl från Råberga. Len ostcréme gjord på Bredsjö pecorino, Berga ägg och Lycktäppans rapsolja. Rostade rotfrukter från Rörbraket samt sallad och örter från 30 Tum Farm. Salladsdressing på egenplockade bär.