Det är REKO att handla lokalproducerat!
Posted By : February 18, 2020

Agro Örebro ser utvecklingsmöjligheter i att samla lokalt producerade produkter i någon form av kommersiell mötesplats/butik. I dagarna inleds arbetet med att inventera behov och möjligheter för en sådan samlingsplats. Till vår hjälp har vi Darko Pap, student på Måltidsekologiska programmet på Örebro Universitet som kommer att genomföra en rad djupintervjuer. Under våren fortgår arbetet och en första presentation av arbetet kommer att ske under Agro Morgon i början av april.

Vi kan se att arbetet ligger rätt i tiden t ex med tanke på de glada nyheter som kom från Värmland under gårdagen (svt.se 20200217). Reko-ringarna i Värmland har funnits i 2,5 år och handelsformen är ökande. Idag är 200 producenter anslutna till nio Rekoringar med totalt 20 000 konsumentmedlemmar. I Säffle har man gått ett steg längre och en del av de anslutna Reko-ringsanslutna producenterna har också varit med från uppstarten av Säffle Saluhall – En Gårdsbutik mitt i stan. I saluhallen säljs lokalproducerade produkter och det finns också möjlighet att äta dagens lunch eller att ta en fika (Säffle Saluhall, 20200218, )

”Reko ska stå för rejäl och rekorderlig konsumtion. Det finns inget krav på eller garanti för att allt är ekologiskt, men kunderna får direktkontakt med producenterna och kan höra sig för hur varorna har producerat.”

svt.se, 20200217

I Örebro finns två Reko-ringar, Reko Örebro (ca 9500 medlemmar) och Reko-ring Sydnärke (ca 3500 medlemmar). Jämfört med Reko-ringarna i Karlstad finns potential för utveckling då Örebro län är större än Värmlands län sett till invånarantal.

Redan idag görs mycket för att lyfta fram den närproducerade maten i Örebro med omnejd. Några exempel är Wadköpings matmarknad och Matresan som växer sig större för varje år som går. I slutet av januari korades också vinnarna i tävlingen Matverk som går ut på att skapa en ny lokalt producerad produkt som länkar samman lokala producenter, förädlare och marknadsförare. Årets vinnare blev fermenterad fullkornspasta som tagits fram i samarbete mellan Berndt-Inge Johansson, Berga gård och Think Happy Thoughts AB. Spannmålen kommer från Långgälla utanför Kumla och KRAV-äggen från Berga Gård.

Kanske kan intresset för den lokalt producerade maten öka ytterligare med en samlingsplats som gör den tillgänglig alla dagar i veckan.

Translate »