?>
Framtidens hållbara mat!
Posted By : September 16, 2021

 

Vilken mat är hållbar och hur kan vi tillsammans se till att den mat vi äter blir den som har bidragit till ett hållbart samhälle? Begreppet “Framtidens hållbara mat” återkommer i flera kanaler just nu.

  • Framtidens hållbara matsystem är en kommunikationsplattform som är framtagen av Heja Framtiden. I samarbete med branschorganisationen Livsmedelsföretagen finns ett högkvalitativt magasin, Framtidens hållbara matsystem, med distribution i Dagens Industri framtaget, som lyfter frågor kring hur maten kan bli hållbar i alla perspektiv – socialt, ekonomiskt och miljömässigt.
  • Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) sänder en podd kring hållbar mat. I avsnitt 13 kan du lyssna på Paul Svensson, kock och kokboksförfattare, och Joanna Franzén som arbetar med hållbara matsystem för Vinnova där de diskuterar om det går att äta oss ur klimatkrisen och dagens folkhälsoproblem?
  • Martin & Servera (grossist för restauranger och storkök) har hållbarhet som en hörnsten i sin affärsstrategi. Vill du veta mer om vad som kan komma att ligga på våra tallrikar i framtiden, hur vägen ser ut från idé till färdig produkt och hur magiska rätter skapas kan du lyssna på seminariet “Framtidens hållbara mat” där bland annat Ludwig Tjörnemo, från kocklandslaget, och Madeleine Brehmer, vd Sabis,  medverkar.
  • Mistra arbetar med forskning inom miljö som ska komma alla till dels. Målet är att utveckla nya produkter, arbetsmetoder och tjänster som möter miljöutmaningarna och stärker svensk konkurrenskraft. I Mistra Dialog-webbinarium: Framtidens mat diskuteras hur produktion och konsumtion kan förändras i grunden. Vilka beteenden hos konsumenten behöver förändras och hur kan hållbara investeringar vara en hjälp?

Vinnova har nyligen också avslutat en projektutlysning inom området “Framtidens goda och hållbara vardagsmat – Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror”. Utlysningen ska främja utvecklingen av framtidens goda, hållbara och hälsosamma vardagsmat med fokus på växtbaserade produkter och användningen av svenska råvaror. AgroÖrebro har lämnat in en ansökan och vi håller tummarna för att den ska gå igenom som en pusselbit av många i den helhet kring växtbaserade proteiner som finns i Örebro län.

 

 

 

 

Translate »