?>
Högväxande Tomatplantor
Posted By : June 1, 2023

Högväxande Tomatplantor

Blad och Tjuvskott

Efter hand som plantan växer får ofta de undre bladen mindre betydelse och kan därför plockas bort. Ofta tar man bort dem upp till den understa tomatklasen när bladen börjar se tråkiga ut. Det gör att plantan fokuserar mer på att bilda tomater. Om man har bundit upp plantan på lina och vill sänka ner den efter hand blir det också lättare om man tar bort de understa bladen så att man bara ”ringlar ihop” stammen vid botten av plantan.

Tomater bildar ”tjuvskott” i varje bladveck. På högväxande tomater tar du bort dem så att du bara har en stam som växer på höjden. På det sättet fokuserar plantan på att bilda tomater i stället för fler blad och grenar. Det är bra att ta bort ”tjuvar” så tidigt som möjligt för att göra så liten skada som möjligt. Var försiktig när du ”tjuvar” nära toppen så att du inte råkar toppa plantan så att den inte kan fortsätta växa. Om du är tveksam är det bättre att lämna ”tjuvarna” lite längre så att det blir tydligt vad som är ”tjuv” och vad som är topp. Busktomater däremot ska bli buskiga och där tar man inte ”tjuvarna”.

Att Toppa Tomatplantorna

När hösten närmar sig kan tomatplantorna toppas för att plantan ska lägga all energi på de tomater som finns på plantan så att dessa mognar innan det blir för kallt. Då kan det också vara bra att plocka bort några extra blad så att alla tomater får maximalt med ljus och hinner mogna.

Translate »