Maten och resan
Posted By : February 20, 2020

Maten reser långt för att nå våra tallrikar och mycket av det vi stoppar i oss har faktiskt rest över halva jordklotet. Av det som vi lägger på tallriken har ungefär hälften kommit från andra länder och de produkter som reser mest är fisk, grönsaker och frukt. Stora delar av det som importeras är sådant som inte går att odla eller producera i Sverige, men långt ifrån allt faller inom den kategorin. Varje år importeras t ex 12 kg äpplen och päron per person från andra länder trots att de går utmärkt att odla här i Sverige. Färsk frukt och grönsaker krävor snabba kyltransporter för att inte bli förstörda under frakten vilket skapar en stor och onödig klimatpåverkan. (Land e-tidning 21/9-19)

Bland produkter som åkt längst kan nämnas:

  • Avokado: från Mexico, 950 mil.
  • Bananer: från Mellanamerika, ca 1000 mil.
  • Jordnötter och mango: närmaste stora producent är Indien, 600 mil.
  • Cashewnötter: Asien och Afrika, ca 800 mil.

Värdemässigt motsvarar den importerade maten ca 37% av värdet av det som köps i Svenska butiker , 32% av pengarna går till handeln, 11% till industrin och 11% till staten i form av moms, totalt 91%. Det betyder att det är utländska råvaror och utländska färdigprodukter som får den största andelen av “matkronan” och endast 9% hamnar hos de svenska livsmedelsproducenterna. (Land e-tidning 20/12-18)

Källa: Matkronan – Maten och våra pengar, LRF 2019.

Istället för att maten ska göra den långa resan kanske det är vi som borde resa i vårt eget skafferi. Matresan i Örebro län är ett utmärkt initiativ till detta och med den uppmärksamhet arrangemanget fick under förra året kommer det med största sannolikhet att bli lika givande under det här året.

Bild: Utställare Matresan Örebro län 2019,  20/2-20.

Våra val gör stor skillnad. Väljer vi svenska produkter i vår vanliga matvarubutik går i genomsnitt 39% av värdet på de svenska råvarorna tillbaka till bonden. (Matkronan 29/11-19)

Källa: Matkronan – Maten och våra pengar, LRF 2019.

Vill man göra en större resa, men med minimal miljöbelastning kan Från-Sverige resan rekommenderas. Ursprungsmärkningen Från Sverige och varumärket Land genomför under 2020 en gemensam resa genom Sverige som startar i Småland och på Öland och sedan täcker hela Sverige. Syftet är att uppmärksamma lokalt nytänkande hos lantbrukare och livsmedelsföretag och visa den bredd i utbud som finns hos butiker och restauranger. Varje månad kommer en ny del av Sverige att beskrivas. Det blir spännande att se vad Närke kommer att erbjuda.

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.”

Från Sverige, 20/2-2020

Källa: MyNewsdesk, Från Sverige-resan sätter fokus på svenska råvaror 20/2-20

 

Translate »