?>
Mer Tomat
Posted By : May 29, 2023

Tomater: Allmänt

Har du sått tomater som nu börjar bli redo för livet ute? Tomater vill ha det varmt, helst minst 20 grader. Får plantorna vänja sig över tid finns det dock sorter klarar ned till 10 grader. Generellt vill alla tomater stå i ett soligt läge och skyddat från vind.

Växthus och Friland

Har du tillgång till växthus kan du börja flytta ut dina plantor och om de ska stå på friland är det läge att flytta ut plantorna under dagarna för att vänja sig vid förhållandena utomhus. När risken för nattfrost passerat (nätterna får gärna vara 10 grader varma) och plantorna vant sig kan de stå ute dygnet runt.

Busktomater

Har du sått busktomater passar de utmärkt på en balkong eller terrass. Kanske behöver du ge dem stöd av en bambupinne.

Pistillröta

Ibland händer det att plantorna börjar bilda mycket blad och inte några blomklasar. Bladverket är då ofta också mörkgrönt. Det kan bero på att plantan har fått för mycket kväve. När en växt får för mycket kväve prioriterar den att bilda blad. Se därför till att inte ge allt för mycket kväve till tomatplantorna. Det är dock viktigt att det finns en jämn tillgång till näringsämnen under hela odlingstiden för att plantorna ska utvecklas maximalt och ge gott om tomater. Samma sak gäller för vattning, den bör vara jämn under hela odlingssäsongen. För mycket kväve, ojämn fuktighet och för lite kalcium är även bidragande orsaker till pistillröta.

Pistillröta syns som en död fläck i botten av tomaten. Det kan likna ett svampangrepp men är ingen sjukdom. Ta bort skadad frukt om det behövs. Frukten går att äta, skär bara bort den fula delen.

Starta Odlingen

Starta odlingen med en jord med balanserat näringsinnehåll, t ex grönsaksjord som är blandad just med tanke på att ge en bra blandning av näringsämnen. Efter en månad kan du sedan börja gödsla plantorna för att det ska finnas tillgång till näring under hela växtsäsongen. Följ instruktionerna på förpackningen.

Sjukdomar

Tomater kan drabbas av sjukdomar som kan finnas kvar i jorden från år till år, t ex korkrot. Om du odlar tomaterna direkt i marken bör du därför byta växtplats varje år.

Stöd till Tomatplantor

Har du högväxande tomater kanske du behöver binda upp dem med lina eller mot en pinne. Om du väljer lina har du möjlighet att sänka ner plantorna efterhand som de växer på längden och få en bekväm plockhöjd hela sommaren. Fäst då linan högt och lämna någon meter vid knuten för att kunna sänka ner plantan i takt med att den växer. Linan fäster du med en lös ögla runt basen av plantan och sedan snurrar du linan runt plantan efter hand som den växer.

 

Translate »