Nyligen har ett nytt etappmål för att minska matsvinnet tagits fram. I målet ingår såväl att minska avfallet i livsmedelskedjan som att mer av primärproduktionen ska nå fram till konsument.
” Svinnet i primärproduktionen räknas sällan som livsmedelsavfall och det är därför viktigt att den andra delen av målet finns med så att hela livsmedelskedjan omfattas, även jordbruk, trädgård och fiske. Det är i linje med livsmedelsstrategins mål om en ökad svensk hållbar produktion och även med Agenda 2030″
De förluster som sker på gårdsnivå styrs ofta av faktorer som väder, skadegörare, sjukdomar och krav som finns i andra delar av produktionskedjan än i jordbruket vilket gör det svårt för lantbrukaren att styra svinnet. Man kan dock se att de delar som kan kopplas till vad som händer efter att produkterna skördats kan påverkas genom samarbeten och ett korrekt agerande företag emellan i hela livsmedelskedjan.
I den nationella planen för att minska matsvinnet “Fler gör mer, handlingsplan för minskat matsvinn 2030” anges att en förutsättning för att lyckas är:
” Ett aktivt samarbete mellan branschaktörer i livsmedelskedjan
En större effekt av aktörernas insatser kan nås genom att former för samordning etableras. Ett organiserat bindande samarbete ger vinst genom att man kan hitta gemensamma åtgärder inom delar av kedjan samt vidta åtgärder som inte skickar matsvinnet vidare uppåt eller nedåt i kedjans led.”
Andra konkreta punkter att arbeta med som berör primärproduktionen är enligt handlingsplanen bland annat:
Arbetet med att minska matsvinnet kan via dessa insatser bidra till en ökad svensk primärproduktion och större lönsamhet. Tvärt emot vad man kanske hade förväntat sig!