Närproducerat kombineras med artificiell intelligens
Posted By : December 8, 2020

+ = SANT

Företaget Peckas Naturodlingar säljer tomater och regnbågslax från sina integrerade anläggningar i Härnösand. Fiskarna och tomaterna ingår ett slutet kretsloppssystem där det näringsrika vattnet från fiskarna gödslar tomaterna som i sin tur renar vattnet som går tillbaka till fiskarna. Nu tar företaget ett steg till i sin strävan att bidra till hållbar och närproducerad mat och börjar sälja modulsystem för livsmedelsbutiker. Tanken är att butikerna ska kunna producera sin egen närproducerade mat med hållbarhet, kvalitet och smak som grundpelare. Med stöd av artificiell intelligens underlättas odlingsförfarandet och systemet kan delvis skötas på distans. (Peckas solutions, 20201208)

“Detta sätt att producera livsmedel på är otroligt miljövänligt ur alla perspektiv, från frö till bordet. Allt går cirkulärt genom akvaponi och skapar minimala utsläpp. Konceptet är att butikerna ska kunna skörda dagligen och sedan sälja produkterna inom några timmar. Kvalitén på varorna blir då otroligt bra och väldigt hållbara ur ett miljöperspektiv”

Feminvest.se 20201208

Just nu arbetar företaget med att ta fram lösningar för fler fiskarter och grödor och intresset för produktionssystemet varit stort. Snart kanske vi kommer att kunna se anläggningar även här i Örebro.

Translate »