?>
Odla gurka
Posted By : June 8, 2023

 

Odla gurka

Nu är sommaren här och det börjar bli dags att flytta ut dina frösådd gurkplantor alternativt så dem direkt på friland om du har valt en sådan sort.

Slanggurkor och Västeråsgurkor

Vanliga ”slanggurkor” vill ofta ha det varmt och trivs bäst i växthus, men det finns många olika typer av gurka så säkrast är att läsa på fröpåsen för att se vad som gäller. De gurkor vi vanligen odlar på friland kallas också Västeråsgurkor och är kortare och knottrigare gurkor. De tål också lägre temperaturer än slanggurka.

Plantering och Väderförhållanden

Generellt är alla gurkor värmeälskande och känsliga för kall och blöt jord. Sår du på friland bör du vänta tills jordtemperaturen ligger över 10 grader. Plantor väntar du med att plantera ut tills risken för nattfrost är över. Täck gärna plantorna med fiberduk under natten till en början för att skydda mot kyla.

Bevattning och Odlingsplats

Plantera/så på en solig plats och vattna regelbundet. Undvik att vatten blir stående runt plantan då plantorna lätt ruttnar vid markytan. Ett tips är att ha plantan i en kruka som man ställer på marken…

Omplantering och Rotsystem

Då gurkans rotsystem är känsligt bör man också plantera om plantorna så få gånger som möjligt. Genom att tex så en torvbricket och sedan plantera denna i kruka för att sedan ställa krukan på jord undviks onödiga omplanteringar.

Translate »