April är här, och det är en händelserik tid i trädgården. I det här inlägget ger vi dig tips om hur du bäst förbereder trädgården för utomhusgrönsaker och sätter lök.
När tjälen släppt och marken börjar torka upp är det dags att förbereda för grönsakerna utomhus. Förbättra jorden genom att blanda i kompost, gödsel eller planteringsjord för att få en luftig jord med gott näringsinnehåll. Låt sedan jorden vila i cirka en vecka.
Schalottenlök, gullök, silverlök och rödlök är de tidigaste växterna för utsättning. Sätt lökarna med rötterna neråt på cirka 3–5 cm djup och med cirka 15 cm mellanrum. Lök kan vara känslig för kyla, vilket gör att de går i blom för tidigt. Om möjligt, köp värmebehandlade sättlökar för att undvika problemet.
Lök vill växa soligt, och det får gärna blåsa lite för att hålla lökflugan borta. Det kan också vara bra att varva lökraderna med morot för att minska problemen med skadedjur. Morot går att så samtidigt som lökarna sätts. Ett annat sätt att skydda växterna är att täcka dem med fiberduk under våren, vilket skyddar både mot lökflugan och låga temperaturer.
Så nu är det dags att ge sig ut i trädgårdslandet och njuta av våren tillsammans med Eat Local Food och AgroÖrebro. Lycka till med dina trädgårdsprojekt!