Livsmedelskedjan i Örebro län – idag och i morgon
Posted By : August 24, 2020

Under våren publicerade Myndigheten för Yrkeshögskola sin rapport, Livsmedelsproduktion, Områdesanalys och inriktning 2020, MYh 202003, kring kompetensbehovet inom livsmedelssektorn som visar att det finns ett stort behov av utbildningar inom livsmedelsområdet.

“I nuläget råder det brist på kompetens i stora delar av sektorn. Samtidigt finns positiva krafter som ett stort förtroende för livsmedelsindustrin hos allmänheten, liksom en ökande export.”

Livsmedelsproduktion, Områdesanalys och inriktning 2020, MYh 202003

Inom de områden som berörs av rapporten är det brist på arbetskraft inom ett flertal. Detta i kombination med att Livsmedelsstrategin säger att produktionen ska öka gör att fler behöver söka sig till såväl primärproduktionen som förädlingsledet för att täcka kompetensbristen. På gymnasial nivå finns det idag inte underlag för att täcka behovet vilket öppnar dörrarna för den som vill byta karriär och kan tänka sig att gå en utbildning på yrkeshögskola för att bli konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

I Örebro län visar trenden att primärproduktionen drivs av ett minskande antal aktörer med ett ökande antal anställda och att de som äger lantbruksföretag blir allt äldre. Ett generationsskifte är på gång och fler unga måste söka sig till branschen om vi ska kunna tillgodose behovet av primärproduktion inom landet. Detta gäller både potentiella framtida lantbrukare och personal att anställa. Idag utgör lejd arbetskraft ca 20 % av den totala arbetsinsatsen där antalet säsongsanställningar är ökande och helårsanställningar minskande. Statistiken visar också att antalet småbruk ökar vilket också skulle kunna förklara varför antalet helårsanställda minskar eftersom företagaren och dess familjemedlemmar utgör arbetskraften i dessa företag. (Livsmedelskedjan i Örebro län: Fakta och statistik om produktion och konsumtion. Sammanställning maj 2020). Bredden inom företagandet i primärproduktionen gör att det finns behov av utbildningar som både ger bredd och spets beroende på vilken typ av företagande/anställning som är intressant för den som söker utbildningsvägar. MYH identifierar denna brist såväl inom växtodling som djurproduktion.

Ett annat område som lyfts i MYH:s rapport är bland annat bristen på processtekniska utbildningar riktade mot livsmedel. Efterfrågan på mjölkprodukter stiger samtidigt som antalet producenter blir färre och större och produktionsvärdet minskar. Den svenska marknadsandelen i Örebro län är endast 44%. Mjölkdrickande minskar på totalen men en ökning ses inom olika former av ostar, t ex halloumi, feta och mozzarella som till största delen importeras (Livsmedelskedjan i Örebro län: Fakta och statistik om produktion och konsumtion. Sammanställning maj 2020). En ökad inhemsk produktion av den här typen av produkter skulle kunna öka produktionsvärdet på svensk mjölk från flera djurtyper och ge utrymme för fler att försörja sig på mjölkproduktion. För att göra detta möjligt krävs utbildningsvägar såväl inom processteknik som småskalig produktion vilket i förlängningen också skulle kunna öka behovet av utbildade djurskötare, som redan idag är en bristvara.

Den totala köttkonsumtionen i länet har ökat framför allt i konsumtionen av fjäderfä. Även mängden fårkött som efterfrågas stiger, men här är mängden fortfarande totalt sett ganska liten. I takt med att konsumentens medvetenhet ökar och kraven på animalieproduktionen höjs har efterfrågan på svenska produkter stigit. Liksom inom förädlingen av mjölkprodukter finns stora svårigheter i att hitta kompetens personal till produktionskedjan. Bristen på slaktare och styckare är akut och även inom processindustrin och primärproduktionen råder brist på utbildade medarbetare (Livsmedelskedjan i Örebro län: Fakta och statistik om produktion och konsumtion. Sammanställning maj 2020).

Just nu pågår ett arbete med att utreda vilka nationella trender som återfinns inom Örebro län och där utbildningsutbudet skulle behöva breddas. Kanske kommer vi i framtiden att få fler yrkeshögskoleutbildningar inom livsmedelsområdet i vår region, vilket skulle kunna innebära att fler intresserar sig för och får möjlighet att vidareutbilda sig inom området. Till dess få vi hålla till godo med det som redan finns och för den som är intresserad finns det fortfarande platser att söka på en del av de befintliga utbildningarna. Se mer om detta i vårt tidigare inlägg kring utbildningar inom livsmedelssektorn.

 

Translate »