?>
Odla Potatis
Posted By : May 4, 2023

Komma igång med potatisen

Nu är det dags att komma igång med potatisen. Du kan sätta potatis ute när jordtemperaturen har nått 8 grader och jorden hunnit reda sig. Om du tar upp en näve jord i handen och gnider runt den i handflatan så ska den falla isär och ner på marken om du särar på fingrarna. Då är de redo för potatisen. Om jorden blir en kall blöt klump måste du vänta tills den torkat upp. Kanske måste du även jordförbättra om du har mycket lera. Använd t ex kompost för att göra jorden lucker.

Förgro potatisen

Du kan också tjuvstarta inne om jorden är för blöt ute genom att förgro potatisen. Ställ potatisen i en äggkartong på en ljus plats. Snart kommer det fram gröna blad som fortsätter växa när potatisen sätts ut. Om du vill kan du också lägga potatisen på fuktig sand. Då bildas både blad och rötter och potatisen är redo att sätta igång fortare i kökslandet.

Plantera potatisen

När det är dags att sätta potatisen i jorden planteras den på 5-10 cm djup, 30 cm mellan plantorna och 60 cm mellan raderna. Kom ihåg att vattna regelbundet. Potatis vill inte torka ut. Kupa upp jord runt blasten så att inget solljus når potatisar som växer nära markytan. Om de nås av ljus riskerar de att bli gröna.

Skörda potatisen

Efter 2-3 månader är det dags att skörd. Ska du äta potatisen direkt kan du plocka upp den efter hand. Om du vill lagra den kan det vara bra att klippa av blasten och låta potatisen ligga kvar i marken ett par veckor. Då tjocknar skalet och potatisen kan lagras längre.

Translate »