Intresset för att tycka till om vildsvinskött var överraskande stort bland länsborna. När de tre projekten med fokus på att vildsvinskött skickade ut en enkät i vår var förhoppningen att 500 skulle svara under några veckor. Men bara efter fem dagar hade över 1 000 personer svarat.
I Sverige finns det en vildsvinsstam på cirka 300 000 djur och mellan åren 2019-2020 sköts det 146 000 djur. Av alla djur som skjuts av årligen når bara 15 procent konsumenter via butiker eller restauranger. Samtidigt importerar Sverige cirka 3 200 ton vildsvinskött från andra EU-länder.
Jordbruksverket gjorde förra året en utlysning i programmet ”Främjande av försäljning av vildsvinskött” med övergripande mål att köttet från vildsvin i Sverige tas tillvara på ett bättre sätt.
AgroÖrebro driver ett av tretton projekt kopplat till Jordbruksverkets övergripande program ”Främjande av försäljning av vildsvinskött”. Parallellt med AgroÖrebros projekt genomför Hushållningssällskapet och Länsstyrelsen Örebro län egna projekt inom samma program. För att stärka varandras insatser och aktiviteter samarbetar projekten på olika sätt.
Det är inte enkelt att få tag på vildsvinskött, trots att alla – myndigheter och jägare – är överens om att det finns för många vildsvin, vilket leder till stora skador, främst i skogsnära områden.
Av de drygt 1 000 svarande så äter cirka 200 vildsvin regelbundet. De som smakat (94 procent) tycker företrädesvis att det är gott. Flera påpekar att det smakar mindre vilt jämfört med andra djur och att det är ett bra kött att grilla.
AgroÖrebros projekt ska inspirera och förenkla möjligheten för butiker och restauranger att serva med vildsvinskött. Butiker är också målgruppen för Länsstyrelsen i Örebro län som har ett projekt tillsammans med DelMat för att ta fram ett antal näringsrika snabbmatsprodukter av vildsvinskött.
Hushållningssällskapen i södra Sverige samarbetar med Svenskt viltkött ekonomisk förening i ett nationellt projekt: Vildt och välsmakande – vildsvinets väg till var mans tallrik. Här vill projektägarna se ett ökat utbud, tillgång och efterfrågan av vildsvinsskött på var mans tallrik.
De tre projekten hoppas kunna förstärka varandra och lyfta vildsvinsköttet till den breda allmänheten. Representanter från de tre projektägarna – Länsstyrelsen, Hushållningssällskapet och AgroÖrebro – var under onsdagen samlade till en gemensam kick off i Wadköping. Under sommaren och hösten kommer länsborna att komma i kontakt med vildsvinskött genom flera aktiviteter som de olika projekten står i startgroparna för att dra igång.
För ytterligare information:
Projektledare: Claes Nelander 070-456 86 51, [email protected]