Vildsvinskött – en underutnyttjad råvara
Posted By : August 25, 2020

Antalet vildsvin i Sverige ökar explosionsartat vilket ökar risken för viltolyckor samtidigt som de genom sitt sätt att söka föda ställer till stor skada för lantbruket och privatpersoner. Vildsvinen utgör också en påtaglig risk i spridningen av afrikansk svinpest vilket gör att det finns goda skäl att begränsa stammen.

Under våren publicerades en reviderad förvaltningsplan för vildsvin med syfte att vara en vägledning för lokalt arbete med att ta fram en hållbar vildsvinsförvaltning utifrån platsens förutsättningar. Vildsvin utgör en naturlig del av det vilda djurlivet och måste arbetet bygga på såväl ekologiska, ekonomiska, kulturella som sociala aspekter (Naturvårdsverket 20200327).

Idag har antalet vildsvin övergått 300 000 individer och ca 120 000 vildsvin skjuts varje år men konsumtionen av vildsvinskött är relativt liten. Ett sätt att ändra detta är om de offentliga måltiderna i större utsträckning använde vildsvinskött som råvara (SVT, Naturvårdsverket föreslår vildsvin i skolmaten 20200814).

På olika håll i Sverige angrips problemet på olika sätt. I Sörmland arrangerades en vildsvinsnatt av Jägarförbundet och den som ville kunde skänka sitt kött till vård- och äldreomsorgen. Natten resulterade i 4000 portioner vildsvinsbaserade rätter som kom samtliga kommuner i Sörmland till gagn (SVT, 4000 portioner vildsvinskött till länets äldreboenden: ”Vi vill hjälpa till”).

I Region Skåne pågår arbete för att öka efterfrågan på vildsvinskött. Region Skånes sjukhus förbrukar idag 5200 portioner mat om dagen och tanken är att regionen själv ska tillaga samtliga i sitt nya tillagningskök i Kristianstad. När produktionen startar blir det lätt att styra över till en ökad efterfrågan på just vildsvinskött, men redan nu kan Regionen ställa krav på sina externa leverantörer att använda mer vildsvinskött som råvara (Jordbruksaktuellt, Öka efterfrågan på vildsvinskött i offentlig sektor 20200820).

Länsstyrelserna har fått i uppdrag att under 2020 initiera insatser som ska öka konsumenternas förtroende för vildsvinskött och lägga en grund för att kunna göra upplysta val vid konsumtion av kött. I Kronobergs län pågår en anpassning av it-system för primärproducenter så att även jägare kan nå ut direkt till konsument med mindre mängder vildsvinskött (Regeringskansliet 20200415)

Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Länsstyrelsen i Kronobergs län har också fått i uppdrag att arbeta för att mer vildsvinskött ska nå konsumenterna. Idag är ligger försäljningen av vildsvinskött till konsument på endast 15%. En del av förklaringen är reglerna kring hantering som kräver att allt vildsvinskött ska gå via en vilthanteringsanläggning innan det kan säljas vidare. Uppdraget består av att ta fram ett nytt regelverk, skapa register för jägare som vill sälja direkt till konsument och att upprätta digitala system för spårbarhet. Ett annat steg är att utlysa medel för t ex marknadsföring av vildsvinskött (Regeringskansliet 20200413)

2020 blir ett startskott för en hållbar vildsvinsförvaltning även i Örebro län som förhoppningsvis kan komma hela livsmedelssystemet till nytta från jord till bord i linje med En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet Regeringens handlingsplan del 2, där man anger att ett kraftfullt vildsvinspaket ska tas fram och beslutas om under 2020.

Translate »